IKEA stiahla z českého trhu preventívne výrobky z mletého mäsa

02.03.2013 Celý región

Praha 1. marca (TASR) - Švédsky nábytkársky koncern IKEA rozhodol z preventívnych dôvodov o zastavení predaja výrobkov z mletého bravčového i hovädzieho mäsa na území Českej republiky. Informoval o tom internetový server Novinky.cz.


Podľa rovnakého zdroja sa inkriminované produkty českých výrobcov vrátia na pulty až po realizácii testov ich obsahu.

IKEA reagovala týmto krokom na odhalenie českej Štátnej veterinárnej správy, ktorá našla nedeklarované konské mäso v mäsových guľkách určených pre sieť obchodných prevádzok švédskeho koncernu.

Ako povedal hovorca českej IKEA Petr Chadraba, rozhodli sa popri výrobkoch z globálnych zdrojov preventívne otestovať aj výrobky lokálnych dodávateľov, ktoré obsahujú mleté bravčové a hovädzie mäso a do prevzatia výsledkov analýz ich stiahnuť z predaja.

IKEA už začiatkom týždňa musela stiahnuť z ponuky obľúbené mäsové guľky Kötbullar, a to po zistení prítomnosti konského mäsa v produktoch z jednej šarže v ČR. V stredu rozšírila zákaz distribúcie aj na viedenské párky od toho istého producenta, spoločnosť Gunnar Dafgard AB, ktorá je hlavným dodávateľom koncernu. Stiahnutie viedenských párkov, v ktorých sa podľa hovorkyne IKEA konské mäso nenašlo, sa týkalo ich distribúcie v piatich krajinách, a to Francúzsku, Írskej republike, Portugalsku, Španielsku a Veľkej Británii.
 

Vyberte región